Invenția remarcabilă care va face viața mai ușoară nevăzătorilor

de: Bianca Prangate
27 07. 2018

Limbajul braille a făcut lumea digitală accesibilă și celor cu probleme de vedere. Pasionații de cărți încă nu au avut însă parte de un upgrade. O carte în limbajul Braille ar trebuie împărțită în mai mult de zece volume – lucru nu tocmai de dorit în vacanțe.

Cercetătorii de la Harvard ar putea să schimbe acest lucru, pentru că au reușit să realizeze un limbaj braille reprogramabil, care ar putea elimina nevoia de a folosi atât de multe pagini.

Echipa a comprimat o carcasă elastică subțire, curbată, folosind forțe pe fiecare capăt, iar ulterior a făcut mai multe adâncituri în ea. Odată ce forța de compresie e eliminată, carcasa își amintește adânciturile. Acestea din urmă pot fi șterse dacă întinzi carcasa.

„Arătăm cum o carcasă elastică curbată, de altel banală, atunci când este încărcată cum trebuie, poate reține frânturi elastice care pot fi scrise și șterse de voie oriunde pe carcasă”, a explicat L. Mahadevan, profesor de matematică aplicată și autor senior al studiului.

„Acest sistem ar putea servi drept bază pentru memoriile mecanice la scară mică”, a completat acesta. Invenția arată că memoria mecanică poate exista fără vreo structură intrinsecă. Mai mult, cercetătorii au spus că metoda de față poate fi folosită la orice scară, fie că vorbim de grafenul subțire cât un atom sau o foaie de hârtie clasică.

Carcasa se află însă într-un stadiu rudimentar. Deși invenția poate reține amintiri, ar fi nevoie de o platformă mai sofisticată pentru a controla schimbarea paginilor. Dacă cercetătorii vor descoperi o asemenea platformă, cărțile braille ar putea fi mult mai accesibile.

Ar fi un plus atât în cazul călătoriilor lungi, în care cărțile sunt bine-venite, cât și în școli, pentru studenții cu probleme de vedere care vor să citească mai ușor beletristică.

Astfel, romanul Război și pace, scris de Lev Tolstoi, ar deveni brusc mult mai ușor de parcurs – dacă înainte ar fi fost nevoie de 21 de volume scrise în limbaj braille, acum doar câteva pagini ar fi suficiente.